Koreai Filmfesztivál 2022

Harmincnyolc filmmel, közönségtalálkozóval, filmes utcazenével, valamint koreai tánc- és dalversennyel ünnepelte 15. születésnapját a Koreai Filmfesztivál 2022. október 14. és 21. között. A fesztivál Budapesten a Corvin Moziban, Debrecenben az Apolló Moziban kapott helyet. A nyitófilm Park Chan-wook (Oldboy, A szobalány) legújabb alkotása, A titokzatos nő című misztikus-romantikus dráma volt, amelyet többek között Arany Pálmára is jelöltek, és a cannes-i fesztivál legjobb rendező díját is elnyerte.

A koreai filmrajongókat egyedi ajándékokkal is jutalmazták: a készlet erejéig mindenkit, aki 6-nál több budapesti vetítésre váltott jegyet, a filmfesztivál 15 éves jubileumi szettjével lepték meg a szervezők.

Koreai Filmfesztivál 2021

2021. szeptember 23-29. között 4 szekcióban összesen 18 filmet vetített a Koreai Kulturális Központ a budapesti Corvin Moziban. A 14. Koreai Filmfesztivál a koreai filmvilág kiemelkedő képviselőire fókuszált. A fesztivál dokumentumfilmeken keresztül különleges női sorsokat mutatott be, elhozta a legremekebb gengszter noirokat, és nem hiányoztak a vígjátékok és drámák sem.

2021. szeptember 27-én A mozi jövője címmel hazai szakemberek beszélgettek a filmszínházak sorsáról a streaming szolgáltatók világában.

Koreai Filmfesztivál 2020

2020. szeptember 4-10. között, 4+1 szekcióban összesen 22 dél-koreai alkotással várta a nézőket a 13. Koreai Filmfesztivál a budapesti Corvin Moziban.

Koreában a 2019-es év legviccesebb filmjének tartott akció-vígjátéktól a politikai drámán át az avantgárd fantasy-dokumentumig számos műfajban ismerkedhetett a koreai filmes gondolkodással a magyar közönség. A fesztivál kiemelten foglalkozott a női filmekkel és alkotókkal is. Az esemény az alkotásokon túl a maszkhordás és véradás fontosságát is igyekezett népszerűsíteni a kialakult járványügyi helyzetben, ezért szeptember 10-én a Magyar Vöröskereszt székházában minden önkéntes véradó koreai vászontáskát, a filmfesztivál látogatói pedig arcmaszkot kaptak ajándékba.

Koreai Filmfesztivál 2019

2019. október 25. és 31. között Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden zajlott a 12. Koreai FIlmfesztivál. Ez az év igen különleges jelentéssel bírt a koreai emberek számára. Magyarország és a Koreai Köztársaság diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója mellett a koreai film megszületésének centenáriumát is ünnepeltük.

Nyitófilmünk nem is lehetett volna más, mint a cannes-i fődíjas Élősködők, az Arcok szekcióban pedig Bong Joon-ho további jelentős alkotásait válogattuk össze. A Fókusz szekcióban a koreai történelem unalmasnak cseppet sem mondható, elmúlt 30 évét állítottuk középpontba, míg az Extra blokkban a 100 éves koreai filmművészet kiemelkedő műveiből szemezgettünk.

2019-ben első alkalommal közönségdíjat is kiosztottunk a záróvetítésen. A szavazás és a fesztivál megvalósításában nagy segítségünkre volt az újonnan megalakult önkéntes csoport, a  KFF Family.

Koreai Filmfesztivál 2018

2018-ban 4 városban 32 filmmel várta az érdeklődőket a 11. Koreai Filmfesztivál. A legújabb kasszasikerek mellett olyan díjnyertes független és rövidfilmeket is vetítettek, amelyek kevésbé jutnak el Magyarországra. A fesztivál vendége volt E J-yong rendező, akinek legutóbbi kontemplatív erotikus drámája, az Egy gyilkos asszony szokatlanul kemény társadalomkritikai hangot üt meg.

A fesztivál Lee Chang-dong rendező Murakami Haruki novellájának adaptációjával, a Gyújtogatók című misztikus film vetítésével vette kezdetét az Uránia moziban, és új arculattal, valamint négy állandó szekcióval bővült.

A Friss elnevezésű szekció a legújabb koreai sikerfilmeket vonultatja fel, és elsősorban a koreai film irányaira fókuszál. A szekció, amely látható volt a fesztiválba bekapcsolódott vidéki mozikban is, a legújabb és legnépszerűbb koreai filmeket vonultatta fel széles műfaji palettán – Lee Yong-seung A 7-es szoba vígjátékától Min Kyu-dong Női sorsok filmdrámájáig.

Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét mutatja be az Arcok válogatása, amelynek első vendége E J-yong filmrendező volt, akinek négy kultuszfilmjét láthatta a magyar közönség.

A Fókusz elnevezésű válogatás minden évben egy speciális témára összpontosít, 2018-ban a Koreai Filmművészeti Akadémia (KAFA) rövidfilmjeit mutatva be. Magyar filmes szakemberek válogatásait tartalmazza az Extra szekció, amelybe ebben az évben Vincze Teréz, az ELTE Filmtudomány Tanszékének adjunktusa válogatott. A műsorblokk a Csendes álom címet kapta, és négy olyan független filmet foglalt magába, amelyek hangos fesztivál- és közönségsikereket értek el.

Koreai Filmfesztivál 2017

A Koreai Kulturális Központ 10. alkalommal szervezte meg a Koreai Filmfesztivált 2017. október 25. és 29. között. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban zajló ünnepélyes megnyitót követően a teljes fesztiválmenü a Sugár Moziban volt megtekinthető, a különleges női karaktereket középpontba állító filmválogatásnak, többek között Kim Kiduk Piétájának pedig a Premier Kultcafé adott otthont. Debrecenben az Apolló Mozit, Pécsett a Civil Közösségek Házát, Szegeden pedig a Belvárosi Mozit foglalták el 2-2 napra a koreai filmgyártás remekei.

A fesztivál Daebak! azaz “tyűha!”, “ez igen!” “fantasztikus!” szlogent kapta, amelyen 26 filmet láthatott a közönség, valamint több kísérőprogram várta az érdeklődőket. A fesztivál nyitófilmje, amit az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatott a közönség, A taxisofőr című film, Dél-Korea Oscar díjra jelölt alkotása volt. A Sugár Moziban a nagysikerű A gyanú című filmmel kezdődtek a vetítések. A válogatásban olyan filmek szerepeltek még, mint a Kadétnyomozók, az Admirális, vagy a Busan Expressz és a Bérgyilkosnő című alkotás. Ezenkívül családi filmek, romantikus komédiák, nagyszabású történelmi drámák és modern társadalmi eposzok is szerepelnek a programban. A filmes eseményt a The Kim Sisters egykori tagja, Mia Kim koncertje koronázta meg az együttes életét bemutató zárófilm vetítését követően.

Koreai Filmfesztivál 2016

A 2016. november 8. és 12. között került megrendezésre 9. Koreai Filmfesztivál. Budapesten november 8. és 12. között a Sugár Mozi, november 11-én és 12-én Debrecenben és Pécsett az Apolló Mozi, Szegeden pedig a Belvárosi Mozi adott helyet az eseménynek.

A budapesti Sugár Mozi november 8-i nyitó vetítésén A királyi szabó című filmet nézhette meg a közönség. A számos közönségdíjat elnyert alkotás gyönyörű díszlettel és lenyűgöző beállításokkal szerzett világszerte új rajongókat a koreai filmnek.

2016-ban 20 kiemelkedő film vonult fel a programban. Budapest mellett két napon át Debrecenben, Szegeden és Pécsett is várták a koreai film rajongóit. Park Chan-Wook visszatért a fesztiválra, méghozzá legújabb filmjével, a Szobalánnyal, amely 2016-ban a Cannes-i és Torontói Filmfesztivál versenyfilmjei között mutatkozott be, mint kosztümös erotikus thriller. Tekintettel az alkotás jelentőségére, és a film magyarországi forgalmazójával, a Mozinettel kialakított remek kapcsolatra, a Szobalány a 9. Koreai Filmfesztiválon négy alkalommal is szerepelt: kétszer Budapesten, a Sugár moziban, egy-egy alkalommal pedig Debrecenben és Szegeden.

Koreai Filmfesztivál 2015

2015-ben 8. alkalommal került megrendezésre a szakma és a közönség körében is rendkívül népszerű Koreai Filmfesztivál. November 10. és 14. között ezúttal 6 helyszínen – köztük 3 vidéki városban – voltak vetítések.

A filmes esemény repertoárja egy egyéves előkészítő folyamat eredménye volt. A szervező közönségkutatásában 2000 magyar filmrajongó töltött ki kérdőívet, hogy olyan filmválogatás kerülhessen vászonra, mely 100 százalékosan a magyar nézők igényein alapult. A fesztivál alatt bemutatott filmek között szerepelt kosztümös kalandfilm, akció, dráma, thriller, romantikus és családi vígjáték, gengszterfilm, és animáció is.

A fesztiválon összesen 20 film került bemutatásra eredeti nyelven, magyar felirattal. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 10 filmet láthatott a közönség.

A fesztivál hivatalos megnyitóján, november 10-én az Uránia Filmszínházban, egy különleges koreai táncbemutató és koncert üdvözölte a látogatókat, a filmvásznon pedig ízelítőt kaphattak a sajátos koreai rendezői felfogásból, illetve képi világból a Kalózok című kosztümös kalandfilm kapcsán.

Koreai Filmfesztivál 2007-2014

A Koreai Filmfesztivál Dél-Korea és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvétele után, 2007-ben, a két ország közötti gazdasági együttműködés kiteljesedésének köszönhető közös kultúrapártolás részeként jött létre, a Koreai Köztársaság Nagykövetségének támogatásával.

Az első Koreai Filmfesztiválon a magyar nézők az észak-déli konfliktust tárgyaló filmekkel (Harcosok szövetsége, Demilitarizált övezet: JSA), a történelmi Koreát bemutató alkotásokkal (A király és a bohóc) és a magyar közönség nagy részének szokatlan, egzotikus és kihívó témákat tárgyaló filmekkel is találkozhattak.

Ezt követően egy év kihagyással, 2009-ben került megrendezésre a 2. Koreai Filmfesztivál, melyet a Cannes-i Fesztiválon díjat nyert Rejtett napfény, Lee Chang-dong alkotása nyitott meg.

A 2010-es (3.), 2011-es (4.) és a 2013-as (5.) filmfesztiválok középpontjában olyan box office filmek álltak, mint a Nemzeti válogatott, a Pletykalavina vagy az Egy mázsás bombázó.

2014-ben, a 7. Koreai Filmfesztiválon a 2012-ben megalakult Koreai Filmklub tagjai nagy szerepet játszottak abban, hogy az elkövetkezendő rendezvények, a 2015-ös (8.) és a 2016-os (9.) filmfesztiválok karakteres eseményekké váljanak.

Ennek eredményeként nemcsak exponenciálisan nőtt a résztvevők száma, hanem a fesztivál a fővároson, Budapesten kívülre is eljuthatott: ettől az évtől kezdve Szegeden, Pécsett és Debrecenben is megrendezésre került. A bemutatott filmek száma a kezdeti 5-10 filmről 20-30 filmre növekedett.